Het loon van een havenarbeider

Havenarbeider Danny Baete

Danny Baete (52), Oostende

  • Beroep: havenarbeider
  • Privé: gescheiden, 1 dochter
  • Brutoloon: 3.600 à 4.000 euro
  • Nettoloon: 1.500 à 2.000 euro
  • Extra’s: pensioenplan, werkkledij, dertiende maand

We vroegen Danny Baete (52) uit Oostende hoeveel hij verdient …

Wat doe je voor job?

Als havenarbeider bij ICO in Zeebrugge los en laad ik auto’s op boten. Zowat 50 à 60 per shift. Bepaalde merken worden per spoor aangevoerd en ik doe ook de zogenaamde “high and heavy”: kranen, bulldozers, autocars en vrachtwagens.

Doe je je job graag?

Ik ga met plezier werken en rij rond in de nieuwste modellen van elk automerk. Bovendien zijn het flexibele shifts. Vandaag werk ik van 16 tot 23.30 uur. Morgen begin ik om 10 uur. Als er storm op zee is, wordt het schema aangepast.

Wat vind je van je inkomen?

Je hebt mensen die wel klagen, maar ik niet. Mijn loon schommelt maandelijks afhankelijk van het werkvolume. Op dagen dat er geen werk is, heb ik recht op een werkloosheidsuitkering. Mijn minimumloon is vastgelegd op 1.500 euro.

Zou je van werk veranderen voor een hoger loon?

Met mijn pensioen in zicht denk ik niet nog van werk te veranderen.

Wat is je grootste kost?

Mijn huishuur en de daaraan verbonden kosten: 770 euro per maand.

Spaar je?

Alles wat ik verdien, mag opgedaan worden.

Let je meer op je centen door de crisis?

Toch wel. ‘s Avonds televisie kijken, gebeurt met spaarlampen. Ook bepaalde verzekeringen heb ik laten aanpassen om goedkopere premies te hebben.

Waar kan je echt geen geld aan geven?

Aan sigaretten en vrouwen.

Waar geef je met plezier geld aan uit?

Aan een gezellig etentje of een romantische reis naar Spanje of Portugal.

Waar droom je van?

Als 52-jarige wil ik gewoon gezond op pensioen gaan.

Interview van Jobat.be

Wil je graag meer informatie over het loon van een havenarbeider, klik dan hier.